Home » Novice » Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin

Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin

Obvestili so nas, da AMZS začenja partnerstvo s Čebelarsko zvezo Slovenije. Za sodelovanje oziroma partnerstvo s Čebelarsko zvezo Slovenije se je AMZS med drugim odločila tudi z namenom ozaveščanja o vplivu prometa na čebele in druge opraševalce. Ob tem se pridružuje pobudi »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin«, ki bo 26. marca 2022.

Projekt povečanja medovitosti

ČZS v sodelovanju s številnimi partnerji že dolga leta spodbuja sajenje medovitih rastlin, s pobudo »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin« pa želi na tem področju narediti še odločnejši korak. Pomemben cilj projekta je povečati medovitost Slovenije in poskrbeti za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. Brez opraševalcev bo namreč pridelava hrane še bolj otežena, pri čemer je treba vedeti, da je 70 odstotkov pridelane hrane na svetu odvisne od opraševalcev.

Želja ČZS tudi je, da bi ta pobuda postala ne le evropska, temveč svetovna. Na »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin« bodo čebelarji, kot tudi vsi zainteresirani posamezniki, medovite rastline sadili na večjih ali manjših površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, na javnih površinah – v parkih in drugod. »S tem plemenitim delom bomo vsi skupaj poskrbeli za naše čebele in ostale opraševalce ter jim z novimi medovitimi rastlinami omogočili nove vire vir hrane za njihov razvoj,« so zapisali v ČZS.

Kot člani AMZS-a partnerstvo in akcijo z veseljem podpiramo in vas vabimo, da se pobudi pridruži tudi vi.

Lokacije akcij sajenja medovitih rastlin

Ena od možnosti je, da se pridružite sajenju na lokacijah, ki so jih pri ČZS pripravili v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije (o podrobnostih glede lokacij nas še obvestijo). Svojo namero o sodelovanju sporočite na izbrani e-naslov Zavoda za gozdove.

LokacijaOseba za stik Zavoda za gozdove Slovenije
CerknoZoran Zavrtanik (zoran.zavrtanik@zgs.si)
RadovljicaVida Papler Lampe (vida.papler-lampe@zgs.si)
Zgornje GorjeVida Papler Lampe (vida.papler-lampe@zgs.si)
Škofja Loka (Poljane)Jurij Rozman (jurij.rozman@zgs.si)
Ljubljana (Janče)Barbara Slabanja (barbara.slabanja@zgs.si)
Cerknica (Dobec)Frenk Prelec (frenk.prelec@zgs.si)
KočevjeTina Kotnik (tina.kotnik@zgs.si)
Novo mestoAndrej Držaj (andrej.drzaj@zgs.si)
BrežiceMojca Bogovič (mojca.bogovic@zgs.si)
Celje (Bukovžlak)Marko Lekše (marko.lekse@zgs.si)
Gornji Grad (Tirosek)Marijan Denša (marijan.densa@zgs.si)
Radlje ob Dravi (Suhi vrh)Simona Oto (simona.oto@zgs.si)
Murska SobotaDrago Trajber (drago.trajber@zgs.si)
Miren (Cerje)Matej Kravanja (matej.kravanja@zgs.si)

Kaj lahko naredimo sami, doma?

Čebelam in drugim opraševalcem lahko večino dni v letu pomagamo s sajenjem pravih rastlin. Četudi se pobudi »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin« morda ne boste pridružili, lahko k večji medovitosti Slovenije prispevate z izborom rastlin, ki jih sadite v cvetlične lončke in na vrtovih.

Čebelam in drugim opraševalcem boste s pravilnim izborom rastlin zagotovili dodaten vir medičine in cvetnega prahu v brezpašnem obdobju. Med drevesi so za sajenje še zlasti priporočljive avtohtone sadike medovitih dreves, kot so lipa, javor, kostanj, jabolka, hruška, češnja … Priporočila, katere rastline izbrati med cvetočimi oziroma okrasnimi rastlinami, pa najdete v knjižici, ki si jo lahko ogledate tu spodaj.

Scroll to Top