Home » Pokukajmo v preteklost

Pokukajmo v preteklost

Prvi koraki

V desetletjih po drugi svetovni vojni je v Divači delovalo Avto-moto društvo. Podrobnosti o letu začetka delovanja in kdo so začetniki ter vodilni člani takratnega društva še nismo raziskovali, zato ta del zgodovine društva ostaja zavit v tančico skrivnosti oz. čakamo na zanesenjaka, ki se bo opogumil in raziskal ter javnosti predstavil ta drobec lokalne zgodovine.

V splošni zgodovinski zavesti Divačanov je zasidran spomin, da je pri Avto-moto društvu Divača delovala avto šola. Društvo je razpolagalo s poligonom, na katerem so verjetno marsikatera voznica in voznik opravil prve metre vožnje z osebnim vozilom. Poligon je bil na območju Letališča Divača. Inštruktor v avto šoli je bil divaški miličnik Albert Čok.

Proti koncu 80. let prejšnjega stoletja je delovanje AMD Divača zamrlo. Po spremembah zakonodaje sredi 90. let je prišlo do izbrisa društva iz registra.

Novo AMD Divača

Ob prelomu tisočletja je bilo Avto-moto društvo ponovno ustanovljeno. Pobudo za ustanovitev so podali domači poslovneži, ki so pri izvajanju svoje dejavnosti zaznali potrebo, da bi v Divači ponovno organizirali Avto-moto društvo. Novo Avto-moto društvo Divača smo registrirali leta 2001. Ves čas obstoja je AMD Divača tudi član Avto-moto zveze Slovenije, ki je vodilna in najbolj množična nevladna organizacija v državi na področju varne mobilnosti in moto športa.

20 let uspehov

Leta 2021 smo (v senci epidemije koronavirusne bolezni) obeležili dvajseto obletnico delovanja društva.

V teh dvajsetih letih društvo izvajalo dejavnosti iz področja varne mobilnosti (družinske urice, predavanja za starejše voznice in voznike …). Posamezni člani so bili aktivni tudi v organih AMZS (npr. v Upravnem odboru, Statutarno-pravni komisiji, Volilni komisiji). Sedanji predsednik AMZS, gospod Andrej Brglez je član AMD Divača, na kar smo še posebej ponosni.

Društvo združuje člane, ki v veliki večini prihajajo iz občin Divača, Sežana in Hrpelje-Kozina, sicer pa tudi iz drugih krajev. AMD Divača združuje približno 250 članov.

Nov izziv

logotip AMD Divača Racing Team

V letu 2022 smo se odločili, da se bomo udejstvovali tudi na področju moto športa. Zato smo ustanovili športno sekcijo imenovano Racing Team. V prvem letu nas bo zastopal državni podprvak v minimotu, kategorija Open, Tadej Maver Guštin.

Če imate kakšne stare slike, zgodbe, se spomnite še kakšnega imena ali anekdote, ki se navezuje na AMD Divača, bomo z veseljem vaše spomine dodali na to strani. Kontaktirajte nas na mediji@amd-divaca.si in poskrbeli bomo, da vaši spomini ne bodo šli v pozabo!

Scroll to Top